preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Natječaji za radna mjesta

  

Upisi u srednju školu
   
 

     

Kućni red škole

Vijesti

Važna obavijest i molba za roditelje svih učenika – izloženost neprimjerenim medijskim sadržajima


Poštovani roditelji,

stručna služba škole je, u suradnji s učiteljima, saznala i primijetila da su učenici izloženi neprimjerenim medijskim sadržajima koji se negativno odražavaju na njihovo ponašanje u školi. Radi se o korejskoj TV seriji Squid game, koja je trenutno jako zastupljena i popularna na Netflixu, društvenim mrežama i na internetu općenito. Radnja serije temelji se na natjecanju u igranju dječjih igara u kojem sudjeluju odrasle osobe, koje su kreatori igre odabrali zbog toga što imaju ogromne novčane dugove koje ne mogu vratiti. Cilj igranja jest eliminirati sve ostale igrače, što se odvija ubijanjem naglašeno nasilnim putem. Eliminiranjem svakog igrača povećava se svota novaca koju pobjednik osvaja na kraju igre. Osim ekstremno nasilnih i krvavih scena ubojstava i samoubojstava različitim kreativnim i tradicionalnim metodama, serija sadrži i neprimjereni seksualni sadržaj.

Dobna granica koju je Netflix predložio za taj sadržaj je 17 godina, dakle, prema tome serija nije uopće primjerena za djecu osnovnoškolske dobi. Od neke djece saznali smo da su se s tim sadržajima (sa cijelom serijom ili njezinim dijelovima) susreli putem vlastitih ili roditeljskih mobitela te vas stoga ovim putem želimo s time upoznati i zamoliti da kontrolirate sadržaje kojima su djeca izložena i koje sama postavljaju na internet i na društvene mreže.

Serija je s razlogom ograničena na odraslu populaciju gledatelja zbog mogućeg štetnog utjecaja na dječje ponašanje, misli i osjećaje. Takve sadržaje djeca osnovnoškolskog uzrasta, što se posebice odnosi na djecu u razrednoj nastavi, gledaju i oponašaju nekritički, često bez razumijevanja i propitkivanja značenja te mogućih posljedica. Izloženost takvim sadržajima može doprinijeti pojavi ili intenzivirati postojeće agresivno ponašanje među djecom, što bismo svakako voljeli prevenirati i spriječiti.

Negativan i potencijalno opasan utjecaj sadržaja iz serije već je vidljiv u ponašanju djece od prvog razreda nadalje, pri čemu smo primijetili oponašanje igara i različitih načina ubijanja igrača prikazanih u seriji. Takvo ponašanje smatramo zabrinjavajućim i alarmantnim pokazateljem da moramo nešto učiniti po tom pitanju, naravno, u suradnji s vama jer vi ipak imate najveću moć i stupanj kontrole nad njihovim tehnološkim uređajima. Osim preuzimanja kontrole nad dječjim korištenjem tehnologije, molimo vas da s njima o tome razgovarate te da kod njih pokušate potaknuti kritičko promišljanje i razumijevanje razloga neprimjerenosti njihove izloženosti tome.

Ako primijetite nešto što smatrate iznimno zabrinjavajućim ili što mislite da ne možete sami riješiti s vašom djecom, slobodno nam se obratite za daljnju pomoć i suradnju.

Lijepi pozdrav svima,

Stručna služba škole  Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasna Soldo   datum: 22. 10. 2021.

   


Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Kalendar šk. godine 2016./2017.

    


e-Dnevnik
 

 


Stručni skupovi

   


CARNet
 
 
 
   
 

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 11. 2016.

Ukupno: 351200
Ovaj mjesec: 4134
Ovaj tjedan: 431
Danas: 5
preskoči na navigaciju